Δραστηριότητες

Δραστηριότητες στα Καλάβρυτα

Χειμερινό Ski

Το χιόνι που «παγώνει» τους ώμους του Χελμού, δίνει το … εισιτήριο τους σκιέρ, για να αφεθούν στην απόλαυση που προσφέρει η ισορροπία πάνω στον πάγο.

Το 1988 άρχισε να λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο στη θέση Ξηρόκαμπος, σε απόσταση 14 χλμ. από την υπέροχη πόλη των Καλαβρύτων. Ο ορεινός αυτός τόπος αξιοποίησε το πλεονέκτημά του που ήταν το χιόνι, και τις θαυμάσιες βουνοπλαγιές του Χελμού που σε μεγάλη έκταση είναι καλυμμένες από ελατοδάση.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1.650 έως 2.340 μέτρα. Λειτουργούν επτά (7) αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενοι) με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων ανά ώρα, που εξυπηρετούν 12 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων. Ακόμη διαθέτει πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας.
Υπάρχουν τρία κτίρια υποδοχής χιονοδρόμων και επισκεπτών για ξεκούραση, καφέ ή φαγητό.
Οι χώροι στάθμευσης είναι άνετοι, ενώ διαθέτει σταθμό Α΄ Βοηθειών, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολή σκι.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί καθημερινά κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου. Οι επισκέπτες του κέντρου φθάνουν τους 100.000 κατά τη χειμερινή περίοδο και είναι στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων γνώσης του σκι.

 

Πεζοπορία – Ορειβασία

Αν έχετε ξεχάσει τι θα πει περπάτημα και μάλιστα σε τοπία ειδυλλιακά και κλίμα άκρως υγιεινό, είναι σίγουρο ότι στα Καλάβρυτα θα το θυμηθείτε και δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να διασχίσετε με τα πόδια περιοχές στις οποίες δε φτάνει η βοή των Ι.Χ.
Αυτή η άγρια ομορφιά είναι που θα σας ανταμείψει και θα κάνει καλό και στην υγεία σας.
Πεζοπόροι και ορειβάτες με εμπειρία ή και πρωτάρηδες θα βρουν λύσεις στα βουνά των Καλαβρύτων, τα οποία βρίθουν από μύθους, ομορφιές και ευχάριστα εμπόδια για όσους αρέσκονται στις δύσκολες αναβάσεις.

Από το χωριό Κέρτεζη μπορεί να γίνει ανάβαση στην κορυφή Τρεις Γυναίκες (1795μ.), ακολουθώντας μια ρεματιά που μας βγάζει στην κορυφογραμμή και στην κορφή σε 2½ ώρες περίπου.
Για τις διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας που σας προτείνουμε χρειάζονται μόνο δύο πράγματα: Διάθεση και προσοχή. Και πάνω απ’ όλα οργάνωση.

 

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Εάν ενδιαφέρεστε για μια … αφ’ υψηλού γνωριμία με την κωμόπολη τον Καλαβρύτων, έχετε μεγάλα περιθώρια επιλογών!
Είτε ερασιτεχνικά, είτε με διάθεση πρωταθλητισμού, οι πτήσεις στον ουρανό των Καλαβρύτων συγκινούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο.

Απογειώσεις γίνονται από το Χιονοδρομικό Κέντρο, στις κεραίες, με προορισμό προσγείωσης είτε προς την Κοιλάδα των Λουσών είτε προς τα Καλάβρυτα & το Ηρώο Εθνικής Παλιγενεσσίας.

Ο αεραθλητισμός, ερασιτεχνικά ή με διάθεση πρωταθλητισμού τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις αυτού του σπορ στον ουρανό των Καλαβρύτων, μιας και οι θέσεις που διαθέτει είναι πολλές. Έτσι αν θελήσετε να απολαύσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς μη διστάσετε να επισκεφθείτε τα βουνά και να το απολαύσετε!

 

 

Καγιάκ – Ράφτινγκ – Ποδηλασία

Ο ποταμός Λάδωνας μπορεί να θεωρείται από τους πιο δύσκολους στην Ελλάδα, προσφέρεται όμως και για αρχάριους. Σε συνδυασμό με το συναρπαστικό άγριο τοπίο η περιοχή συγκαταλέγεται στις προνομιούχες για καγιάκ και ράφτινγκ. Καλού – κακού, οι έμπειροι εκπαιδευτές του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Δάφνης (Ν.Α.Ο.Δ. – Τηλ.  6937 952 787 ) εγγυώνται την ασφαλή κατάβασή σας. Οι περιοχές στο Λάδωνα ποταμό και στη Λίμνη του Λάδωνα προσφέρονται και για Ποδηλασία.

Rafting στον Ερύμανθο

Ο ποταμός Ερύμανθος… τρέχει όλο το χρόνο ασταμάτητα. Μαζί του, τρέχουν και οι αθλητές του rafting που εξκινώντας από τα Τριπόταμα του Δήμου Αροανίας φτάνουν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία διανύοντας 40 χιλιόμετρα μέσα από ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Η ωραιότερη διαδρομή είναι από τα Τριπόταμα έως τη θέση Βιδιάκι.

 

Off Road διαδρομές 4×4
Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων – Λιμνη Τσιβλού
&
Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων – Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος.

Πρόκειται για δύο από τις πιο γνωστές διαδρομές που λατρεύουν οι φίλοι του offroad αυτοκίνητου.

Για τις διαδρομές αυτές ενδείκνυνται ψηλά jeep, διότι ο δρόμος δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Ενώ σε όλο το μήκος της διαδρομής η ομορφιά της Φύσης θα σας αποζημιώσει και θα επιβεβαιώσει την επιλογή σας, για τις εξορμήσεις σας στην γύρω περιοχή των Καλαβρύτων.

Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων – Λίμνη Τσιβλού, Σύνολο διαδρομής περίπου 30χλμ.

Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων – Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, Σύνολο διαδρομής περίπου 25χλμ.

 

Οδοντωτος

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η αλησμόνητη βόλτα μέσα από το αξεπέραστης ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία της χώρας μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει ένα μονοπάτι που παλαιότερα το χρησημοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα έχει σηματοδοτηθεί με τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα διαρκεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Μαΐου διοργανώνεται από το Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων, το Πανελλήνιο Πέρασμα με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

 

Δρομολόγια:

Από Διακοφτό για Καλάβρυτα Από Καλάβρυτα για Διακοφτό
8:45

11:15

*12:33

14:32

*15:52

9:57

12:27

*14:30

15:50

*17:08

*Μόνο τα Σαβ/κα

Τηλ. επικοινωνίας: 2691043206

top